Tegoroczna Wielkanoc jest mi zdecydowanie nie po drodze. Nie mam umytych okien, ani zrobionych wiosennych porządków, ani wyszorowanych podłóg. Wielkiego planu kulinarnego działania również nie mam. Nie mam zrobione nic z typowych, polskich przedświątecznych obowiązków szanującej się gospodyni domowej. Mam za to plany oparte na własnej przyjemności. Plany świątecznego wyjazdu z przyjaciółmi. Radość co niemiara! Będzie luźna atmosfera, dobre jedzenie i czas relaksu i odpoczynku. Marzenie! Wielkanoc idealna.

 

Piękny i nowoczesny dom z wygodnymi apartamentami w małej górskiej miejscowości i to całkiem niedaleko nas. Jedziemy z gór w góry i pewnie dość śmiesznie to brzmi. Prawda jest taka iż było nam zupełnie obojętnie gdzie. Istotne, by być razem. Chciało nam się czasu bez sztywnych białych obrusów i wiosennego lajtu w pięknym otoczeniu.

Podzieliłyśmy się z dziewczynami gotowaniem, więc każda zrobi „coś” w większej ilości, ale bez wielogodzinnego stania przy garach i kminienia co jeszcze… Mmm… żyć i nie umierać. Tym bardziej, że niedawny wypad do Hiszpanii skutecznie wprowadził mnie w stan błogości i braku pośpiechu i przysłowiowego  “mañana”Wielkanoc idealna

W związku z powyższym, nie przygotowałam propozycji szaleństw kulinarnych, ale mam dla Ciebie perełki. Szybko, zwinnie i smacznie. Propozycja obiadowa, która idealnie nada się na świąteczny obiad gościła na naszym stole już kilkukrotnie. Zawsze spotyka się ze sporą aprobatą konsumujących, ładnie wygląda i szybko się robi. Na deser sernik. Z wyglądu i smaku tradycyjny, prawdziwie świąteczny. W praktyce ekspresowy do zrobienia, z sera z wiaderka. Istotne jest, by wybrać ser z dobrym składem, bez zbędnych dodatków, tutaj nie ma zmiłuj! Bez względu na to jak i gdzie spędzasz zbliżające się święta, gorąco zachęcam Cię do dołączenia do akcji ‚Wielkanoc idealna’ i nastawienie na sprytną organizację czasu potrzebnego na przygotowania. Dla przypomnienia: szybko, zwinnie i smacznie. A wszystko co nie uda się lub nie zechce Ci się zrobić potraktuj “mañana” . Świat się nie zawali, święta się odbędą a Ty nie zaryjesz ze zmęczenia nosem w talerz w czasie świątecznego śniadania.

 

Sakiewki ze schabu w sosie śliwkowym:
Składniki:
  • schab w plastrach – sakiewki robiłam również z piersi indyka i również dobrze się komponuje w tym zestawieniu
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • cebula
  • śliwki węgierki (mogą być mrożone)
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele jałowca oraz słodka papryka
Wykonanie:
  • mięso myję, osuszam, a następnie rozbijam bardzo dokładnie; następnie obsypuję solą i pieprzem oraz układam kawałek sera na mięsie i zawijam – spinam wykałaczkami lub zawijam nicią
  • obraną cebulę siekam drobno i wrzucam do rondla z rozgrzaną łyżką oleju ryżowego; podsmażam do zezłocenia, a następnie dodaję sakiewki z mięsa i obsmażam z każdej strony
  • obsmażone mięso zalewam minimalną ilością wody oraz dodaję śliwki (mogą być mrożone) i resztę przypraw; duszę na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut do miękkości mięsa. Śliwki powinny w tym czasie rozpaść się i w połączeniu z sokiem z mięsa utworzyć sos. Jeśli lubisz gładki sos to można go zblendować lub przetrzeć; osobiście wolę, gdy zostają w nim cząstki śliwek
  • sos doprawiam do smaku
Propozycja podania:

Mięso podane na liściach świeżego szpinaku z plastrami dodatkowego sera. Jako dodatek kasza gryczana.

 

Ekspresowy sernik pieczony:
Składniki:
  • opakowanie sera w wiaderku (1 kg)
  • kostka masła
  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • 3 duże łyżki mąki kukurydzianej, ale można zastąpić ziemniaczaną
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast masło rozpuszczam i zostawiam do ostudzenia
  • wszystkie składniki umieszczam w misie miksera, mieszam krótko, aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy
  • ciasto wlewam do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia; sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (bez termoobiegu) na 20 – 25 minut; po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 20 – 25 minut, ponownie zmniejszam temperaturę, tym razem do 120 stopni i piekę kolejne 20 – 25 minut
  • po upieczeniu sernik studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Propozycja podania:

Ciasto można polać polewą czekoladową, podgrzanym kajmakiem, lub tradycyjnie oprószyć cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych i sosem malinowym. Samo znika równie szybko.