Kulinarnie

WielkaN(o czy i)c

Tegoroczna Wielkanoc jest mi zdecydowanie nie po drodze. Nie mam umytych okien, ani zrobionych wiosennych porządków, ani wyszorowanych podłóg. Wielkiego planu kulinarnego działania również nie mam. Nie mam zrobione nic z typowych, polskich przedświątecznych obowiązków szanującej się gospodyni domowej. Mam za to plany oparte na własnej przyjemności. Plany świątecznego wyjazdu z przyjaciółmi. Radość co niemiara! Będzie luźna atmosfera, dobre jedzenie i czas relaksu i odpoczynku. Marzenie! Wielkanoc idealna.

 

Piękny i nowoczesny dom z wygodnymi apartamentami w małej górskiej miejscowości i to całkiem niedaleko nas. Jedziemy z gór w góry i pewnie dość śmiesznie to brzmi. Prawda jest taka iż było nam zupełnie obojętnie gdzie. Istotne, by być razem. Chciało nam się czasu bez sztywnych białych obrusów i wiosennego lajtu w pięknym otoczeniu.

Podzieliłyśmy się z dziewczynami gotowaniem, więc każda zrobi “coś” w większej ilości, ale bez wielogodzinnego stania przy garach i kminienia co jeszcze… Mmm… żyć i nie umierać. Tym bardziej, że niedawny wypad do Hiszpanii skutecznie wprowadził mnie w stan błogości i braku pośpiechu i przysłowiowego  “mañana”Wielkanoc idealna

W związku z powyższym, nie przygotowałam propozycji szaleństw kulinarnych, ale mam dla Ciebie perełki. Szybko, zwinnie i smacznie. Propozycja obiadowa, która idealnie nada się na świąteczny obiad gościła na naszym stole już kilkukrotnie. Zawsze spotyka się ze sporą aprobatą konsumujących, ładnie wygląda i szybko się robi. Na deser sernik. Z wyglądu i smaku tradycyjny, prawdziwie świąteczny. W praktyce ekspresowy do zrobienia, z sera z wiaderka. Istotne jest, by wybrać ser z dobrym składem, bez zbędnych dodatków, tutaj nie ma zmiłuj! Bez względu na to jak i gdzie spędzasz zbliżające się święta, gorąco zachęcam Cię do dołączenia do akcji ‘Wielkanoc idealna’ i nastawienie na sprytną organizację czasu potrzebnego na przygotowania. Dla przypomnienia: szybko, zwinnie i smacznie. A wszystko co nie uda się lub nie zechce Ci się zrobić potraktuj “mañana” . Świat się nie zawali, święta się odbędą a Ty nie zaryjesz ze zmęczenia nosem w talerz w czasie świątecznego śniadania.

 

Sakiewki ze schabu w sosie śliwkowym:
Składniki:
  • schab w plastrach – sakiewki robiłam również z piersi indyka i również dobrze się komponuje w tym zestawieniu
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • cebula
  • śliwki węgierki (mogą być mrożone)
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele jałowca oraz słodka papryka
Wykonanie:
  • mięso myję, osuszam, a następnie rozbijam bardzo dokładnie; następnie obsypuję solą i pieprzem oraz układam kawałek sera na mięsie i zawijam – spinam wykałaczkami lub zawijam nicią
  • obraną cebulę siekam drobno i wrzucam do rondla z rozgrzaną łyżką oleju ryżowego; podsmażam do zezłocenia, a następnie dodaję sakiewki z mięsa i obsmażam z każdej strony
  • obsmażone mięso zalewam minimalną ilością wody oraz dodaję śliwki (mogą być mrożone) i resztę przypraw; duszę na wolnym ogniu przez 20 – 30 minut do miękkości mięsa. Śliwki powinny w tym czasie rozpaść się i w połączeniu z sokiem z mięsa utworzyć sos. Jeśli lubisz gładki sos to można go zblendować lub przetrzeć; osobiście wolę, gdy zostają w nim cząstki śliwek
  • sos doprawiam do smaku
Propozycja podania:

Mięso podane na liściach świeżego szpinaku z plastrami dodatkowego sera. Jako dodatek kasza gryczana.

 

Ekspresowy sernik pieczony:
Składniki:
  • opakowanie sera w wiaderku (1 kg)
  • kostka masła
  • 4 jaja
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • 3 duże łyżki mąki kukurydzianej, ale można zastąpić ziemniaczaną
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, natomiast masło rozpuszczam i zostawiam do ostudzenia
  • wszystkie składniki umieszczam w misie miksera, mieszam krótko, aby nie napowietrzyć niepotrzebnie masy
  • ciasto wlewam do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia; sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (bez termoobiegu) na 20 – 25 minut; po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 stopni i piekę kolejne 20 – 25 minut, ponownie zmniejszam temperaturę, tym razem do 120 stopni i piekę kolejne 20 – 25 minut
  • po upieczeniu sernik studzę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami
Propozycja podania:

Ciasto można polać polewą czekoladową, podgrzanym kajmakiem, lub tradycyjnie oprószyć cukrem pudrem. Wyśmienicie smakuje z gałką lodów waniliowych i sosem malinowym. Samo znika równie szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *