Zupa botwinkowa z ziemniakami i wędzonką

Wpis na blogu
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Średnia: 4.6 (20 głosów)
4.55
Na Kwestii Smaku jest już kilka przepisów na zupę botwinkową, od tej najlżejszej wegetariańskiej, po taką tradycyjną ugotowaną na wywarze mięsnym. Jest też botwinka z fetą, z ziemniakami, a także taka z mlekiem kokosowym. Czyli dla każdego to co lubi. Botwinkowa to przecież chyba najczęściej gotowana zupa w maju i czerwcu. Myślę, że Wy też macie już swoją ulubioną wersję. Dzisiaj jeszcze jeden przepis na zupę z botwinki, solidna botwinkowa ugotowana na żeberkach - surowych i wędzonych. Zabielana śmietaną, z ziemniakami i koperkiem. Można podawać dodatkowo z jajkiem i pieczywem. Naprawdę jest co pojeść w tej zupie. Świetna na obiad po pracy, sycąca, bogata w składniki, myślę, że nie wymaga już podawania po niej drugiego dania. Można ją odgrzewać, więc obiad na następny dzień też mamy z głowy ;-) 10
20 4.55

Zupa botwinkowa z ziemniakami i wędzonką

Składniki

4 - 6 porcji
  • 3 litry wody
  • 500 g surowych żeberek
  • 400 g wędzonych żeberek (lub 400 g kości wędzonych lub 200 g boczku wędzonego)
  • 1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 400 g ziemniaków
  • 1 pęczek botwinki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

  • Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
  • Dodać pokrojone wędzone żeberka (lub kości lub boczek w całości) oraz warzywa: 1 obraną marchewkę (drugą dodamy później), obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera.
  • Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz świeżo zmielony pieprz. Gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę.
  • Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez ok. 10 minut.
  • Botwinkę dokładnie umyć. Odciąć buraczki od liści, obrać je i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Równocześnie obrać też i zetrzeć na tarce drugą marchewkę. Buraczki i marchewkę dodać do zupy i gotować na małym ogniu (zupa ma tylko mrugać) przez ok. 10 minut.
  • Liście botwinki drobno poszatkować i dodać do zupy, gotować przez ok. 7 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i zaprawić zupę śmietaną (odstawić zupę z ognia i chwilę odczekać aż przestanie się gotować, dodać śmietanę uprzednio rozprowadzoną ze stopniowo dodawanym wywarem z zupy - kilka/kilkanaście łyżek).

Propozycja podania

ugotowane na twardo jajko / pieczywo

  • Zupa botwinkowa z ziemniakami i wędzonką Zupa botwinkowa z ziemniakami i wędzonką

Ten przepis w Waszym wykonaniuDodaj swoje zdjęcie