Balkon,  Dobór,  Kuchnia,  Pielęgnacja

Jakie zioła hodować w kuchni?

Soczyście zielone, aromatycznie pachnące i cieszące oko zioła na kuchennym parapecie to prosty sposób na udekorowanie kuchni oraz zapewnienie świeżej porcji przypraw na co dzień. Jakie zioła hodować w kuchni? Jakie rośliny wybrać? Jak je pielęgnować i jakie warunki im zapewnić? Czy wybrać sadzonki czy wysiać zioła samodzielnie? I czy to jest wyższy poziom uprawy roślin? Rozgryźmy temat!

 

 

Domowy ogródek, na parapecie, to piękna ozdoba każdej kuchni. Pasuje do każdego stylu wnętrz, do każdego rodzaju zabudowy oraz wykończenia kuchni. Bardzo dobrze jeśli kuchenne okno wychodzi na południe lub zachód, bowiem sporo ziół lubi wygrzewać się w słońcu i wymaga sporego dopływu dziennego światła. Jeśli Twoja kuchnia jest ciemna, a może nawet nie ma okna, to warto przemyśleć, czy zioła nie posadzić na balkonie.

Część ziół lubi kąpać się w sporej ilości światła, ale są też takie, które wolą stanowiska półcieniste. Te okazy warto odsunąć od okna i postawić w głębi pomieszczenia.

 

 

 

Zioła nie wymagają specjalnych pojemników, możesz je posadzić w doniczkach. Warto jednak pamiętać iż mimo iż potrzebują sporej ilości wody, to nie powinny w niej stać, bo zaczną gnić korzenie. Idealnie byłoby posadzić je w doniczkach z otworami, przez które wypłynie nadmiar wody lub na dnie doniczki ułożyć warstwę żwiru lub kamyczków, które ochronią korzenie przed zgniciem. Zioła nie rosną zbyt duże, więc wystarczą niewielkie doniczki. Aby ujednolicić ich wygląd można je powkładać do osłonek pasujących do wystroju kuchni.

Do uprawy ziół w kuchni warto zastosować ziemię uniwersalną lub specjalną do uprawy warzyw. Jeśli zdecydujesz się na gotowe sadzonki, to warto je przesadzić do odpowiedniej ziemi. Jeśli będziesz je wysiewać, to od samego początku potrzebujesz zarówno doniczki, jak i ziemię. Wysianie ziół daje gwarancję ich jakości, że zioła nie miały styczności z żadną chemią ani innymi nawozami.

 

 

 

Dochodzimy do pytania jakie zioła wybrać? Jakie zioła hodować w kuchni? No jakie? Przede wszystkim te, których smak i zapach lubisz, i będziesz z nich korzystać na co dzień. uprawa większości z nich jest bardzo prosta i oprócz dostępu do światła potrzebują jedynie regularnego podlewania.

 

 

Jakie zioła hodować w kuchni?

 

BAZYLIA

Najpopularniejsza roślina w domowych uprawach zielnych. Idealna do stosowania w daniach kuchni włoskiej. Dodaje aromatu sałatkom, mięsom, makaronom oraz pizzy. Świetny dodatek do sosów, past. Ma właściwości antyoksydacyjne, sporo witamin oraz minerałów. Można ją kupić jako gotową sadzonkę, lub wysiać wczesną wiosną.

 

SZCZYPIOREK

Najmniej wymagające zioło i bardzo popularny dodatek każdej kuchni. Wyrośnie na każdym podłożu i lubi sporą ilość wody i regularne podlewanie. Można go wyhodować z każdej cebuli, jednak warto pamiętać iż z różnych gatunków cebuli szczypior będzie miał różny smak!

 

OREGANO

Kolejne zioło, które jest bardzo charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Pasuje praktycznie do każdej kuchni, do każdego dania. Począwszy od warzyw, przez zupy, pasty, makarony, po ciężkie dania mięsne. Oregano lubi mocno nasłonecznione miejsca, ale bez wiatru i ścisku. Oregano warto sadzić osobno, bez ścisłego towarzystwa. Lubi sporo wilgoci oraz regularne podcinanie, które pobudza go do wzrostu.

 

ROZMARYN

Rozmaryn polubi zarówno półcieniste, jak i mocno nasłonecznione stanowisko. Ważne, by miał sporą ilość nawodnienia oraz przepuszczalną ziemię. Lubi piaszczyste podłoże. Mocno się rozkrzewia i potrafi wyrosnąć spory, więc jest piękną ozdobą. Bardzo popularne zioło w każdej kuchni, poskreśla smak pieczonych dań.

 

MIĘTA

Jedno z najbardziej popularnych ziół stosowane zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Jej odświeżające nuty świetnie komponują się zarówno z daniami na słodko, deserami, jak i z daniami wytrwanymi, pikantnymi. Mięta lubi stanowiska półcieniste oraz stale wilgotne podłoże.

 

KOLENDRA

Ma wyraźny smak i aromat i jest lubiana przez kuchnię indyjską. Pomaga utrzymać pożądany poziom cukru we krwi oraz wspomaga trawienie. Dobrze komponuje się z rybami. Lubi sporo słońca, więc idealnie odnajdzie się na mocno nasłonecznionym parapecie. Lubi też regularne podlewanie.

 

PIETRUSZKA

Kolejne zioło, które dobrze odnajduje się na kuchennym dobrze nasłonecznionym parapecie. W Polsce pietruszka to bardzo popularna przyprawa, dodawana praktycznie do wszystkiego. Jest bogata w witaminy i minerały, więc pożądana w codziennym jadłospisie.

 

TYMIANEK

Razem z rozmarynem, bazylią i miętą stanowi mieszankę ziół prowansalskich. Lubi słońce i dobrze się czuje na parapetach, jednak przy tymianku warto uważać z podlewaniem, bo woli mniej wilgotne podłoże! Dobrze komponuje się ciężkimi i trudnostrawnymi potrawami.

 

MELISA

Szerzej znana przy problemach ze spaniem niż jako dodatek do dań. Ma cytrynowy posmak i dobrze komponuje się z wieloma daniami, szczególnie z deserami. Melisa bardzo lubi słońce, ale nie lubi wiatru i sporej wilgoci. Dobrze rośnie na parapecie.

 

LUBCZYK

To zioło podobne w wyglądu do selera, znane jako zioło o smaku maggi. Ma intensywny posmak, który świetnie podkreśla marynaty mięs. Jest trudniejszy w uprawie niż powyższe propozycje, lubi sporo wilgoci oraz żyzną glebę.

 

KOPEREK

Intensywne zioło, bardzo łatwe w uprawie. Wystarczy mu sporo słońca i wilgoci. Lubi rosnąć na parapetach, bo lubi ciepło i brak przewiewów. Potrzebuje przepuszczalnego podłoża.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.