Kuchnia,  Techniczne

Co wybrać: płytę gazową czy indukcyjną?

Jaka płyta będzie lepsza? Co wybrać? Płytę gazową czy indukcyjną? To pytanie zadaje sobie każdy, kto urządza kuchnię lub jest na etapie wymiany sprzętu AGD. Obie opcje mają swoich zagorzałych zwolenników, jak i przeciwników. Mają masę zalet, jak i wad. Zapraszam na opracowanie tematu, dzięki któremu będziesz mogła dobrać płytę idealną pod swoje potrzeby!

 

Płyta gazowa

 

Płyta gazowa to obecnie najbardziej tradycyjny typ kuchenki dający możliwość gotowania na żywym ogniu, co jest jednym z argumentów optującym za tym rozwiązaniem. Jak sama nazwa wskazuje działanie płyty jest uwarunkowane dopływem gazu z sieci lub butli. W wyniku spalania go wytwarza się ciepło. Niewątpliwą zaletą tego rodzaju płyty jest to, że gaz nadal jest najtańszym źródłem paliwa, więc użytkowanie kuchenki lub płyty gazowej nadal jest najbardziej ekonomiczne. Ich montaż jest prosty, choć zaleca się podłączenie płyty przez specjalistę z uprawnieniami gazowymi. Płyty są prosto zrobione. Jeśli przytrafi ci się awaria, to ich naprawa jest w większości przypadków możliwa, a i kosztuje niewiele. Do wad tego rozwiązania zalicza się często nieestetyczny wygląd palników oraz ich niską stabilność.

 

Płyta indukcyjna

 

Płyta indukcyjna jest zasilana z sieci elektrycznej, więc jest droższa w eksploatacji niż płyta gazowa. Sieć musi wytrzymać obciążenie, co jest istotne szczególnie w starszych budynkach. Ma estetyczny wygląd, a postawione na niej garnki lub patelnie stoją stabilnie. Gotowanie na płycie indukcyjnej jest zdecydowanie szybsze, choć z drugiej strony niektórzy mówią iż potrawy gotowane w ten sposób tracą smak. Użytkowanie płyty indukcyjnej jest bezpieczniejsze, bo jest ona wyposażona w szereg zabezpieczeń i przykładowo wyłącza się w przypadku wykipienia potrawy. Płyta jest podatna na stłuczenia, a w przypadku awarii często kończy się na konieczności wymiany płyty na nową. Jest też droższa w zakupie. Wymaga garnków i patelni, które są przeznaczone na ten typ płyty. Konstrukcja płyty bardzo ułatwia jej codzienne utrzymanie w czystości.

 

 

 

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie co wybrać: płytę gazową czy indukcyjną. Na pewno warto przemyśleć obie opcje i rozważyć wszystkie “za” i “przeciw”. Ostatnie lata pokazują stale zwiększającą się popularność płyt indukcyjnych, choć jest gro amatorów gotowania na “żywym ogniu”. Musisz odpowiedzieć na to pytanie sama i zdecydować o rozwiązaniu idealnym dla siebie!

 

 

 

A może 2w1 i połączenie płyty indukcyjnej z gazową?

Na rynku są dostępne modele typu 2w1. To kompaktowe rozwiązanie może być idealne dla osób, które nie mogą się zdecydować. Dostęp zarówno do strefy z palnikami gazowymi, jak i płyty indukcyjnej pozwala na zgrabne żonglowanie aktualnymi potrzebami w trakcie gotowania. Nie trzeba ani rezygnować z żadnej opcji, ani wybierać między nimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.