Kulinarnie,  Po godzinach

Bezglutenowe ciacha owsiano – bananowe z masłem orzechowym

Ekspresowe ciastka, bez mąki, cukru i jajek. Idealne, gdy chodzi za nami coś słodkiego, a nie chcemy pakować w siebie kupnych słodyczy z kiepskim składem. Mr Hubby wcinał aż trzęsły mu się uczy i niech to będzie dla Ciebie rekomendacją. Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub jako dodatek do śniadaniówki. Świetnie smakują również na drugi dzień, choć u nas jest im ciężko do dnia drugiego dotrwać.

 

Ciastka zrobisz w kilka minut. Upieczesz w kolejne kilka. Można je zrobić, gdy do nas zapowiedziani przed chwilą goście. Mimo iż to jedne z najprostszych wypieków, to świetnie nadają się do kawki i na luźne spotkanie. Smakują i na ciepło i po ostygnięciu. Kto u nas je jadł, temu smakowały. Polecam bardzo.

 

Ciacha owsiano – bananowe z masłem orzechowym:
Składniki:
  • 2 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 6 łyżek bakalii (dałam po 2 łyżki rodzynek, żurawiny oraz wiórek kokosowych)
Wykonanie:

Zgniecione banany wymieszać z resztą składników do uzyskania jednolitej masy. Będzie się mocno kleić. Uformuj ciastka (przeważnie robię albo takie wielkości łyżki obiadowej albo małej łyżeczki) i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopniu, bez termoobiegu przez około 13-17 minut (w zależności od wielkości ciastek).

 

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *