Kulinarnie,  Po godzinach

Likier kawowo – kajmakowy. Dla dorosłych

 

Kiedyś nie przepadałam za likierami. Musiałam do nich dorosnąć. Jeśli już wybierałam coś z procentami, to raczej wolałam w wersji wytrawnego wina, niż słodkiego ulipka. Nie zmienia się tylko krowa, jak mówi powiedzenie, i nawet moje kubki smakowe ewoluowały. Likiery polubiłam, traktując je często jako swego rodzaju ewenementu – słodkie a mocne i to chyba właśnie ten kontrast smakowy najbardziej podszedł mi do gustu!

 

Pierwszy na tapecie był ten najbardziej tradycyjny, likier jajeczny. Później zaczęłam się bawić tymi smakami i tworzyć różne wersje. Bo różnorodność smaków właśnie mnie w tej dziedzinie najbardziej kręci. Przepis jaki wrzucam Ci poniżej to jedna z moich ulubionych wersji likierowych. Nie jest gęsty, mocno lejący. Jest aromatyczny i cudownie pachnie. Świetnie nadaje się jako akcent do kawy, komponuje się z lodami i ciastami. Smakować samodzielnie również nie wadzi.

 

Likier kawowo – kajmakowy
Składniki:
  • 0,5 litra wódki
  • puszka kajmaku
  • 350 ml wystudzonej mocnej kawy
Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić i porządnie wymieszać. Ja korzystam z pomocy blendera, bo najszybciej rozbija kajmak. Umieścić w butelce i pozwolić mu poleżakować przynajmniej kilka dni. Świeży jest również zdatny do spożycia, jednak ten odstany jest najlepszy.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.