Likier kawowo – kajmakowy. Dla dorosłych
Kiedyś nie przepadałam za likierami. Musiałam do nich dorosnąć. Jeśli już wybierałam coś z procentami, to raczej wolałam w wersji wytrawnego wina, niż słodkiego ulipka. Nie zmienia się tylko krowa, jak mówi powiedzenie, i nawet moje kubki smakowe ewoluowały. Likiery polubiłam, traktując je często jako swego rodzaju ewenementu – słodkie a mocne i to chyba właśnie ten kontrast smakowy najbardziej podszedł mi do gustu!
Pierwszy na tapecie był ten najbardziej tradycyjny, likier jajeczny. Później zaczęłam się bawić tymi smakami i tworzyć różne wersje. Bo różnorodność smaków właśnie mnie w tej dziedzinie najbardziej kręci. Przepis jaki wrzucam Ci poniżej to jedna z moich ulubionych wersji likierowych. Nie jest gęsty, mocno lejący. Jest aromatyczny i cudownie pachnie. Świetnie nadaje się jako akcent do kawy, komponuje się z lodami i ciastami. Smakować samodzielnie również nie wadzi.
Likier kawowo – kajmakowy
Składniki:
- 0,5 litra wódki
- puszka kajmaku
- 350 ml wystudzonej mocnej kawy
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić i porządnie wymieszać. Ja korzystam z pomocy blendera, bo najszybciej rozbija kajmak. Umieścić w butelce i pozwolić mu poleżakować przynajmniej kilka dni. Świeży jest również zdatny do spożycia, jednak ten odstany jest najlepszy.
Smacznego!