Kulinarnie,  Po godzinach

Kruche bezglutenowe babeczki z makiem i kremem

 

Kruche babeczki z makiem i kremem to jedne z lepszych babeczek jakie do tej pory zrobiłam. Maślany spód, makowo – bakaliowe nadzienie i kremowe wykończenie. Bajeczna kombinacja smaków! Wyglądają bardzo atrakcyjnie, więc będą również zacną ozdobą świątecznego, ale i każdego innego stołu! Bo smakowo to czysta poezja i bardzo gorąco polecam!

Do tej pory celowałam w ciasta w pełnym gabarycie, gdy piekłam na „jakąś okazję”. Wasze głosy na Instagramie, by wrzucić coś z założenia podzielnego w formie mniejszych ciastek, ruszyło mnie do kreatywnego myślenia. W moim rodzinnym domu nigdy nie było tradycji pieczenia malutkich ciasteczek, więc zawsze łatwiej poruszało mi się w ciastach na dużą blachę. Był czas w moim życiu, gdy namiętnie piekłam muffinki i różne babeczki, ale póki co nie pomyślałam, by ubrać je w odświętną odsłonę. Przekonałyście mnie do spróbowania a kruche babeczki do tej formy podawania wypieków na specjalne okazje.

Jeśli pracujesz z mąką kukurydzianą, to wiesz iż brak glutenu powoduje, że ciasto łatwo się rwie. Nie denerwuj się tym. Porwane części ciasta maskuję ręcznie i nic po upieczeniu nie rozpada się. Jednocześnie zachęcam do wymiany mąki na pszenną, jeśli wolisz tradycyjne kruche ciasto. Natomiast jeśli masz chęć ponieść się nowym smakom, to gorąco polecam kruche na mące kukurydzianej, bo w smaku mało które mu dorównuje… pycha!

 

Kruche bezglutenowe babeczki z makiem i kremem (16 sztuk)

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 150 g zimnego masła
Składniki na masę makową:
  • 200 g maku mielonego (lub po dwukrotnym zmieleniu)
  • 1 szklanka mleka
  • 75 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki ulubionych, drobno pokrojonych bakalii (u mnie były rodzynki, żurawina i orzechy brazylijskie)
Składniki na krem:
  • 150 g serka mascarpone
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko, owinąć folią i odstawić do lodówki.

Mleko z masłem rozpuścić i zagotować. Wrzucić do niego mak i smażyć go około 10 minut. Dodać cukier i bakalie i smażyć kolejne 20 minut. Jeśli zacznie się przypalać to można dodać trochę mleka, jednak warto zwrócić uwagę, by masa nie była zbyt rzadka. Wystudzić.

Przygotować formę na muffinki oraz papilotki. Ciasto warto podzielić sobie na 16 równych części. Można go rozwałkować lub rozpłaszczyć w dłoniach i wylepić nim papilotki. Ciasto ponakłuwać i odstawić na minimum 15 minut do lodówki.

Babeczki nadziać masą makową tak, by ciasto minimalnie wystawało ponad masę makową. Upiec w 180° w piekarniku z rozgrzaną górną i dolną grzałką przez około 20 minut. Czas warto kontrolować, bo każdy piekarnik jest inny, a wystająca góra ciasta lubi się spiec.

Babeczki wystudzić na kratce.

Składniki na krem ubić na gęstą masę. Przełożyć do tytki dekoracyjnej i nałożyć na babeczki. Ozdobić według uznania.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *