Bezglutenowa szarlotka sypana
Byłam pewna, że bezglutenowa szarlotka sypana nie ma prawa się udać! Nie ma opcji. Długo chodziłam wokół niej, mając z jednej strony chęć spróbowania, a z drugiej patrząc na nią z góry. Bo jak to tak bez zagniatania, mieszania – tylko wsypujesz i już!
A jednak. Nie ma tutaj znaczenia, że robiłam ją w wersji bezglutenowej. Skoro na takiej mące wyszła, to na pszennej wyjdzie tym bardziej!
Jest smaczna, nie rozpada się i jeszcze ciepłą można ładnie pokroić. Mimo iż Mr Hubby za szarlotkami nie przepada, to tą lubi i pałaszuje – niech to będzie jego rekomendacja. Robi się ją błyskawicznie, a największy i chyba jedyny trud to obranie i starcie jabłek. Późniejsze czynności trwają pięć minut plus godzina pieczenia, więc masz idealne ciasto gdy zapowiedzą się niespodziewani goście, lub gdy dopadnie Cię chęć na coś słodkiego.
Mimo iż szarlotki nie należą do moich ulubionych ciast, leżą dalekooo za sernikami i bezami, to chciało mi się czegoś słodkiego z jabłkami. Szukałam opcji, którą można zrobić błyskawicznie, a która zachwyci kubki smakowe. Udało się!
Poniższy przepis na bezglutenową szarlotkę sypaną jest składową kilku przepisów jakie znalazłam w internecie. Piekłam ją już kilkukrotnie i wychodzi świetna. Jeśli chcesz to zmień mąkę, na taką jaką lubisz. Pszenna również się nada, tylko wtedy szarlotka nie będzie już bezglutenowa.
Bezglutenowa szarlotka sypana:
Składniki:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka + 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki cukru + do jabłek jeśli uznasz to za konieczne
- 125 g zimnego masła
- opcjonalnie przyprawy: cynamon, kardamon, goździki mielone, wanilia
Wykonanie:
Umyte jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Jeśli jest w nich sporo soku, to należy go odlać. Do jabłek dodaj 2 łyżki mąki kukurydzianej, przyprawy i ewentualny cukier do dosłodzenia.
W drugiej misce wymieszaj cukier i obie mąki.
Na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsyp 1/3 mieszanki mąki z cukrem i rozprowadź, by tworzyła równą warstwę. Następnie nałóż połowę jabłek i wyrównaj. Powtórz czynności – ostatnią warstwą powinna być mąki z cukrem.
Na warstwy ciasta zetrzyj zimne masło i rozłóż równomiernie.
Piecz w piekarniku nagrzanych do 190 stopni (góra/dół + termoobieg) przez 50 – 60 minut. Kilkanaście minut przed końcem pieczenia możesz ciasto posypać cukrem lub płatkami migdałów.