Kulinarnie,  Po godzinach

Rozgrzewające smoothie

Rozgrzewające, aromatyczne i tak pyszne, iż każdy kto próbował, oblizywał się po wypiciu swojej porcji. Mowa moi drodzy o rozgrzewających smoothie. W jaki sposób smoothie są rozgrzewające? Przez dodatek aromatycznych przypraw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by również podgrzać mleko roślinne, które używacie do ich zrobienia.

Rozgrzewające smoothie jest idealne w mroźny dzień, gdy wracamy po zabawach na śniegu, ze zmarzniętymi nosami i czerwonymi policzkami. Są idealne, gdy ciężko zwlec się rano z łóżka, a za oknem temperatury minusowe, a na dodatek zapowiadają zamiecie i zawieje. Nadadzą się również, gdy ciężki dzień wymęczył do cna i przydałby się zastrzyk energii. Dodają kopa. Koją. Wywołują uśmiech na twarzy. Czy trzeba czegoś więcej?

Poniższe przepisy są oparte na roślinnych mlekach, robionych w domu. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś użyła takiego mleka jak lubisz – orzechowego, migdałowego, czy krowiego. Na Wiśniowej królują głównie: domowe mleko kokosowe i domowe mleko owsiane, bo zarówno płatki owsiane, jak i wiórki koksowe zawsze mam pod ręką. Zrobienie mleka domowego nie zajmuje sporo czasu, jest tanie i przede wszystkim mam pewność, że takie mleko jest pozbawione barwników, ulepszaczy oraz innych, niekoniecznie pożądanych dodatków. Są zdrowe, aromatyczne i uniwersalne.

 

Bananowo – daktylowe smoothie owsiane:

 

Składniki:
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 1 banan
  • pół szklanki daktyli (namoczonych 1/2h w gorącej wodzie)
  • szczypta wanilii lub 1/3 łyżeczki
  • szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować, wlać do szklanek i podawać.

 

Wiśniowo – czekoladowe smoothie owsiane:

 

Składniki:
  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
  • pół banana
  • pół szklanki daktyli (namoczonych 1/2h w gorącej wodzie)
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować, wlać do szklanek i podawać.

 

 

Kokosowe smoothie mango:

 

Składniki:
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 mocno dojrzałe mango
  • 1 banan
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
Wykonanie:

Wszystkie składniki zblendować, wlać do szklanek i podawać.

 

 

Dodatkowo podrzucam wpis do kokosowego kakao, które już jakiś czas temu pojawiło się na blogu. Wpisuje się ono w nutę rozgrzewających smoothie, oj zdecydowanie się wpisuje. W przepisie podany jest kardamon, jednak ostatnio uwielbiam kakao wzbogacać o odrobinę czarnego pieprzu oraz chili, które mocno podkręcają i wyostrzają smak kakao. Próbowałaś już takiego połączenia? U nas ostatnio całkiem na czasie, szczególnie po ciężkich dniach w pracy. Stawia na nogi, rozgrzewa i na dodatek smakuje jak… najlepsza gorąca czekolada… Zakochałam się w tym połączeniu na nowo, dlatego wrzucam jako ekstra dodatek i przypominajkę.

 

Smacznego!!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *