Kulinarnie,  Po godzinach

Bezglutenowy, domowy budyń kukurydziany

Bezglutenowy, domowy budyń kukurydziany nie dość iż pięknie pachnie, dzięki temu iż jest zrobiony na mące kukurydzianej to ma piękny kolor, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Robi się go ekspresowo, więc bez sensowym staje się robienie budyniu z torebki. Tutaj mamy kontrolę nad każdym składnikiem, jego ilością a to szczególnie ważne w przypadku cukru, czy innego słodziwa.

 

Mój budyń posłodziłam cukrem brązowym, ale następnym razem skuszę się na miód dodany do już ugotowanego budyniu. Lubię słodycze, lubię słodkie deserki, jednak nie tak mocno jak te kupne.

Budyń kukurydziany zrobiłam w wersji podstawowej, jednak nic nie stoi na przeszkodzie byś poeksperymentowała i zrobiła sobie budyń smakowy. Sprawdzi się tutaj między innymi:

  • kakao lub karob
  • tarta skórka z cytryny, pomarańczy
  • wanilia oraz każda inna przyprawa jaką lubisz (cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, a nawet odrobina czarnego pieprzu)
  • sok owocowy lub mus (w tym przypadku warto zmniejszyć ilość mleka)
  • tarta czekolada
  • bakalie

Przygotowując domowy budyń możesz wymienić mąkę kukurydzianą na pszenną, jeśli jej nie unikasz. Budyń wyjdzie bardziej klasyczny. Ten na mące kukurydzianej nie różni się jakoś znacząco, choć czuć delikatnie posmak jaki daje mąka. Mnie też posmak kojarzy sie z ciastkami kukurydzianymi, więc pasuje mi mocno.

Budyń jest świetny i na ciepło i na zimno. Możesz go również wykorzystać jako bazę do maślano – budyniowego kremu do przekładania ciast i tortów.

 

Bezglutenowy, domowy budyń kukurydziany – przepis podstawowy:
Składniki:
  • 0,5 l mleka
  • po 2 łyżki mąki kukurydzianej i cukru (lub innego słodziwa)
  • 2 żółtka
Wykonanie:

0,4 l mleka podgrzać razem z cukrem. W tym samym czasie w reszcie mleka rozprowadzam mąkę z żółtkami i wlewam do gorącego mleka. Mieszam, tak by nie przywarło. Gotuję kilka minut(*), tak by zgęstniało i budyń osiągnął odpowiednią konsystencję(**).

(*) – budyń domowy gotuje się trochę, u mnie o około 2-3minuty, dłużej niż ten z torebki

(**) – tak samo jak budyń kupny, ten domowy też zgęstnieje jeszcze po wystudzeniu

Budyń na zdjęciach podany jest z miodem i konfiturą porzeczkową 🙂

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *