Kulinarnie,  Po godzinach

Domowy serek homogenizowany

 

Jeśli jesteś ze mną już jakiś czas na tym blogu, to bardzo dobrze wiesz, że lubię dobre jedzenie i nie cierpię powszechnie znajdującej się w jedzeniu chemii. Przeraża mnie czym jesteśmy karmieni, a skład większości produktów przyprawia o palpitację serca. Nie chce wchodzić w skrajności i nie mówię, że wystrzegam się kupnych produktów w 100%, jednak najmocniej boli mnie masa niepotrzebnego świństwa w najprostszych produktach.

Przez długi okres czasu robiąc zakupy spożywcze przechodziłam z żalem obok serków homogenizowanych. Mimo iż powinnam unikać nabiału to od czasu do czasu kupuję sobie. Serki homogenizowane uwielbiam, jednak zawsze przerażał mnie ich długi skład. Ulepszacze, barwniki oraz w wersjach słodzonych tony cukru. Chodziłam wokół tych serków regularnie i zawsze obchodziłam się smakiem. Myślałam, że nie ma opcji zrobienia podobnego serka w domu. Jakże się myliłam! Jeśli nie robiłaś jeszcze domowego serka homogenizowanego to będziesz, podobnie jak ja byłam, zaskoczona jego… krótkim składem. W wersji podstawowej zamyka się w dwóch składnikach, w wersji słodkiej wystarczy dodatek miodu, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić z niego wersję wytrawną z przyprawami i ziołami…

 

Konsystencja tego typów serków zawsze kierowała moje myśli iż tego nie da się osiągnąć w warunkach domowych i to bez masy dodatków. Nic bardziej mylnego! Da się i to w dwie minuty… to co zabieramy się za serek homogenizowany?

 

 

Domowy serek homogenizowany:

Składniki:
  • 200g białego sera półtłustego lub chudego
  • pół dużego kubeczka jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:

Biały ser oraz jogurt umieszczam w misie i blenduję na gładko. Gotowe! Prawda, że banalne???

Jeśli potrzebujesz bardziej zwarty serek, to zmniejsz ilość jogurtu. Można postąpić analogicznie w drugą stronę.

 

Propozycje wariacji smakowych serka homogenizowanego:

SŁODKIE

  • miód
  • tarta czekolada
  • wkrojone owoce
  • frużelina
  • drobno posiekane bakalie
  • syrop daktylowy

WYTRAWNE

  • sól, pieprz oraz inne ulubione przyprawy (super sprawdzają się całe ziarnka zielonego pieprzu)
  • drobno posiekane zioła
  • prażona cebulka
  • drobno krojone oliwki, kapary, grzybki marynowane
Smacznego!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *