Kulinarnie,  Po godzinach

Letnia kuchnia – pychotki z owocami na pierwszym planie

 

Uwielbiam letnie gotowanie. Mimo iż czasem nie jest dobrze stać w rozgrzanej kuchni, gdy temperatura oscyluje powyżej 30 stopni, to jestem w stanie wziąć to na klatę i popichcić. Sposobem na to jest gotowanie na dwa dni lub robienie większych porcji śniadań czy deserków. Niemniej uwielbiam ten czas gdy owoców i warzyw jest masa, jest w czym wybierać i można do woli wymyślać nowe połączenia, modyfikować lub… wracać do tych starych.

Dzisiaj przychodzę do Ciebie typowo letnią kuchnią, ze smaczkami przygotowanymi częściowo w ciągu tygodnia, a częściowo na rozpoczynający się właśnie weekend. Nie będzie żadnych wielkich sensacji, a raczej modyfikacje dobrze znanych i lubianych na tym blogu przepisów. Zapraszam Cię serdecznie na śniadnio – deserki z nasionkami chia w tle oraz egzotyczny chlebek bananowy z nutą tahini. Na dokładkę podrzucam przepis na kawę “parzoną” na zimno, czyli tzw. cold brew, która genialna nadaje się na obecne upały.

 

Przepis na podstawowy deser z chia jest tutaj, a na ulubiony przez Was chlebek bananowy tutaj. Te dzisiejsze to modyfikacje przepisów podstawowych.

 

 

Jogurtowe śniadanio – deserki z nasionkami chia z owocowym musem

Składniki na 6 niewielkich lub 3 spore porcje:
  • 6 łyżek nasiona chia
  • 1,5 dużego kubka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki tahini
  • 1 łyżka syropu daktylowego (jeśli nie masz to swobodnie można pominąć; mi zależało głównie na przyciemnieniu drugiej masy)
  • szklanka borówek amerykańskich
  • 3 banany
  • pół melona
  • 3 łyżki soku z cytryny

 

Wykonanie:

Nasiona chia, jogurt oraz miód wymieszałam w misce i odstawiłam na pół godziny do napęcznienia nasionek (co około 10 minut przemieszałam masę). W międzyczasie z bananów, melona oraz soku z cytryny zrobiłam mus (jeśli śniadanio – deserki będą podane od razu po zrobieniu to można pominąć sok z cytryny, inaczej mus ściemnieje w lodówce).

Do niskich szklaneczek nałożyłam masę – zużyłam 2/3 masy i posypałam ją borówkami amerykańskimi. Do reszty masy jogurtowej dodałam tahini oraz syrop daktylowy i ponownie wymieszałam, a następnie wyłożyłam całość do szklaneczek. Potrzęsłam delikatnie szklaneczkami, by poziom mas wyrównał się oraz przykryłam je musem owocowym. Całość schłodziłam.

 

 

Egzotyczny chlebek bananowy z nutą tahini

Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka tahini
  • 1,5 szklanki mąki owsianej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki sody
  • ćwiartka świeżego ananasa
  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 3 łyżki soku z limonki oraz otarta skórka z połowy limonki
  • 0,5 łyżeczki kardamonu

 

Wykonanie:

Banany z olejem oraz tahini zblendowałam na gładką masę, następnie dodałam to niej mąkę, płatki oraz sodę i kardamon, sok z limonki i otartą skórkę. Wymieszałam i włożyłam masę do foremki oraz posypałam ją pokrojonym w kostkę ananasem, pomiędzy którego powciskałam czekoladę pokrojoną w słupki. Odstawiłam na pół godziny, tak aby płatki owsiane napęczniały, a później piekłam w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez około 45 minut.

 

Kawa “parzona na zimno” typu cold brew

Składniki:
  • 7 łyżek kawy mielonej
  • 1 litr zimnej wody

 

Wykonanie:

Kawę zalałam zimną wodą i włożyłam do lodówki, aby “parzyła się” w ten sposób przez całą noc (nie powinna “parzyć się” dłużej niż 12-15h, bo będzie gorzka), po czym przelałam ją przez filtr do kawy (można wykorzystać do tego również drobne sitko). Przefiltrowaną kawę wlałam do karafki.

Dodałam do niej mleko oraz miód do smaku.

Propozycje dodatków do kawy typu cold brew:
  • mleko lub słodka śmietanka
  • bita śmietana
  • miód, syropy smakowe
  • kostki lodu

Uwaga – kawa tego typu charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny!

 

A na koniec tych dobroci chciałabym przypomnieć, że to co najprostsze sprawdza się latem najlepiej, jak przykładowo koktajl owocowy na bazie mleka / jogurtu / kefiru / maślanki z owocami, które akurat nam zalegają… 🙂

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *