Kulinarnie

Brokułowa sałatka z bundzem i ziarnami

 

Tak, tak… wiem… tak dawno nie było wpisu. Tak dawno nic mądrego tutaj się nie pojawiło. Śpieszę z wyjaśnieniami, już pisze co to się dzieje, co to się działo. Raz to wyzwanie, które ruszyło w ostatnią niedzielę, a mianowicie wyzwanie mające na celu zbudowanie nawyku regularnego picia wody. Zajęło mi sporo czasu merytoryczne przygotowanie go, informacje oraz wszystko to, co później poszło w mailingu. Dwa to jakieś wredne choróbsko, które przyplątało się do mnie kilka dni temu, właściwie to jakieś 5 dni temu, i trzyma się mnie na wreda. Nie chce popuścić i tak wiesz… niby mi nic nie jest, a tutaj stan podgorączkowy. Niby nie kaszlę, a tutaj zakaszlę, a tutaj z kolei kichnę…. Za to sił mam zero i od weekendu praktycznie nic nie robię jak śpię, na dodatek jak dziecko i w żaden sposób nie idzie mnie obudzić.

A prawda jest taka, że chce mi się działać. Mam mega pęd do pracy, mega chęci. O pomysłach nie wspomnę, a tutaj… total klapa. Leży flak na kanapie i ledwo kontaktuje i… odleżyn prawie się nabawia… zmęczona tym już jestem, serio! Choć z drugiej strony jestem z siebie, a raczej z mojego organizmu mega dumna, bo praktycznie całą zimę przeszłam bez choróbska! Po późnoletnich i jesiennych sensacjach, to był kosmos i total sztos przejść przez ostatnie miesiące na luzie!

 

Niemniej do celu. Przychodzę dzisiaj z sałatką, która jest jedną z moich ulubionych i co jakiś czas pojawia się na naszym stole. Robiłam ją już na bazie różnych serów, w zależności jaki efekt chciałam uzyskać. Gościła już u nas brokułowa sałatka z bundzem, z fetą, mozzarellą, a nawet z serkiem wiejskim. To właśnie rodzaj sera nadaje ton sałatce. Tym razem chciałam, by była delikatna a bundz idealnie się do tego nadaje. Podobny efekt otrzymasz dodając mozzarellę do niego, natomiast z fetą będzie bardziej wyrazista i tak… hmmm… imprezowa 🙂 .

 

Brokułowa sałatka z bundzem i ziarnami:

Składniki:
  • brokuł
  •  kawałek sera bundz wielkości pięści lub inny ser: feta, mozarella, serek wiejski
  •  pół szklanki ulubionych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  •  sos (1/3 szklanki wody z oliwek, 1/3 szklanki oleju z winogron, sól, pieprz)
  •  pół łyżeczki ostrej papryki

 

Wykonanie:

Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do osolonego wrzątku (sól zapobiega utracie koloru i brokuł wygląda zdecydowanie smaczniej) i gotuję kilka minut. Można go również ugotować na parze. Brokuł powinien zostać twardy i jędrny. Odcedzam i studzę.

Ziarna posypane ostrą papryką prażę na patelni.

Wszystkie składniki sałatki mieszam. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *