Jakiś czas temu zachwalałam Wam kosmetyczne właściwości aloesu. Miłość do aloesu kwitnie nadal, ale dzisiaj będzie o drugim wszechstronnym, kosmetycznym hicie. O oleju kokosowym, który już kilka lat temu zawładnął polskimi kuchniami, ale również łazienkami.

 

Zacznijmy od tego czym właściwie olej kokosowy jest. A jest to efekt tłoczenia odwodnionego miąższu kokosowego. Bardzo dobrze jest, gdy tłoczenie odbywa się na zimno, ponieważ dzięki temu nie pozbywamy się większości cennych składników odżywczych występujących naturalnie w oleju kokosowym. Ponadto tłoczenie go na zimno zachowuje jego zapach i smak – w ten sposób można bardzo szybko rozpoznać, czy dany olej był tłoczony na zimno. Pozostałością tłoczenia są chrupki kokosowe wykorzystywane często w przemyśle spożywczym.

 

Olej kokosowy tłoczony na zimno charakteryzuje się zawartością ponad 90% nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy oraz stearynowy. Ponadto zawiera kwasy nienasycone jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy oraz witaminy (głównie z grupy B) i minerały (cynk, fosfor, magnez, wapń).

 

Olej kokosowy ma sporo zastosowań, natomiast poniżej znajdziesz moje ulubione, wybrane pod kątem kosmetycznym:
  • intensywny krem przeciwzmarszczkowy na noc

    Bogactwo dobroci nierafinowanego (czyli tłoczonego na zimno) oleju kokosowego, to świetna bomba dobroci dla skóry twarzy. Szczególnie nałożona na noc potrafi zdziałać wiele dobrego. Nawilża, odżywia, ale także działa kojąco przy podrażnieniach. Szczególnie w przypadku cery suchej jej działanie będzie świetne.

  •  delikatny demakijaż

    Wmasowany w skórę twarzy, po całym dniu, bardzo dobrze rozpuści makijaż i usunie go razem z zanieczyszczeniami. Można go stosować samodzielnie do metody OCM, lub jako jeden z komponentów mieszaniny olei.

  •  nawilżanie i odżywianie ciała

    Podobnie jak w przypadku skóry twarzy, olej kokosowy świetnie sprawdzi się w pielęgnacji całego ciała. Nałożony na wilgotną skórę, otuli ją delikatnym filmem, zmysłowym zapachem oraz odżywczym bogactwem, którego niejeden balsam mógłby pozazdrościć.

  •  walka z rozstępami

    Mieszanina kwasów w oleju kokosowym świetnie łagodzi świeże, ale również te starsze rozstępy. Łagodzi, a ponadto nawilża, odżywia i napina skórę, dzięki czemu walka z rozstępami jest łatwiejsza. Nadaje się dla kobiet w ciąży.

  •  higiena jamy ustnej

    Dzięki działaniu antybakteryjnym stosuje się go do pielęgnacji jamy ustnej. Jest składnikiem domowych, naturalnych past do zębów, ale może być stosowany samodzielnie do oczyszczania zębów oraz dziąseł. Ponadto może być stosowany do płukania jamy ustnej, działając jak sklepowe płyny antybakteryjne do płukania.

  •  naturalny kosmetyk do pielęgnacji włosów

    Dzięki zawartości kwasu laurynowego, których budowa jest zbliżona do białek we włosach, olej kokosowy sprawdza się jako maska, odżywka, lub preparat zabezpieczający końcówki włosów / do stylizacji. Należy jednak sprawdzić porowatość włosów, czyli stopień domknięcia łusek włosa. W przypadku włosów wysokoporowatych może się nie sprawdzać.

  •  delikatna ochrona przeciwsłoneczna

    Olej kokosowy jest naturalnym filtrem SPF, jednak na niskim poziomie. Podaje się iż ma równowartość SPF10, więc nie polecam go do stosowania w trakcie opalania.