Wiosną jestem nudna i to nudna na potęgę. Truskawki i truskawki… to moja bajka i za nic nie chce odpuścić. Było tak odkąd pamiętam i nie mam nic przeciwko, by było tak nadal. Mr Hubby dziwi się ile tych całych truskawek jestem w stanie zjeść. Ale co ja poradzę… Pamiętam, że w okresie studenckim, gdy każdy grosz się liczył, potrafiłam swoją dzienną rację jedzeniową przeznaczyć w całości na zakup truskawek. Taką szajbę miałam. Nie było to zbyt rozważne, szczególnie w okresie rozpoczynającej się sesji, gdy umysł potrzebował paliwa do nauki. A z drugiej strony nigdy na tym nie ucierpiałam i jakby nie było, są to uroki studenckiego życia. Takie były czasy!

Gdy mąż pojawił się w domu z koszem wypełnionym po brzegi truskawkami wiedziałam, że będzie święto. Nic się nie może zmarnować, a i trzeba coś do zjedzenia świeżych truskawek zostawić. W związku z tym, że byłam w trakcie robienia mleka owsianego, to postanowiłam połączyć smaki. Wyszedł z tego całkiem ciekawy koktajl truskawkowy na bazie domowego mleka owsianego oraz szybkie placuszki „z odpadów”. Płatki owsiane to cała masa dobroci i szkoda było wyrzucić ich resztki. Postanowiłam zrobić nam owsiane szaleństwo!

Mleko owsiane ma delikatny smak i jest bardzo szybkie w wykonaniu oraz sporo tańsze w porównaniu z kokosowym, migdałowym czy orzechowym. Płatki owsiane nie wymagają wcześniejszego namaczania, dzięki czemu mleko można zrobić w każdej chwili. W zależności czego użyjecie do odcedzenia – sita, gazy lub ściereczki – wyjdzie wam różna gęstość! Lubię odcedzać je na sicie, bo wychodzi w konsystencji gęste jak śmietana i świetnie wtedy nadaje się do zup i koktajli. Do zabielania kawy jest moim zdaniem zbyt gęste, ale tutaj Mr Hubby nie zgadza się ze mną i nawet takim bardzo gęstym traktuje swoją kawę. Jeśli zrobisz go więcej to konieczne jest, by przechowywać je w lodówce, myślę iż maksymalnie 3 dni.

 

Domowe mleko owsiane:
Składniki:
  • płatki owsiane
  •  letnia woda

UWAGA! Dla mnie mleko owsiane jest najlepsze, gdy robię je w proporcji 1 łyżka płatków na 100ml wody, ale możesz spróbować zrobić bardziej lub mniej intensywne. Zacznij od mojej proporcji, łatwiej będzie Ci znaleźć swoją idealną. Najczęściej mleko owsiane robię z 5 łyżek płatków i 0,5 litra wody.

 

Wykonanie:

Płatki wsypuję do kielicha blendera, zalewam wodą i blenduję. Gotową mieszaninę cedzę przez sito/gazę/ściereczkę i przelewam do dzbanuszka. Mleko owsiane jest gotowe do spożycia. Pozostałości można wykorzystać do zrobienia placuszków owsianych, przepis poniżej.

Owsiane placuszki z płatków owsianych
Składniki:
  • 5 łyżek płatków owsianych, mogą być częściowo zmielone lub papka po zrobieniu mleka owsianego
  • 1 duży lub 2 małe banany – rozgniecione
  •  1 jajko
  •  słodziwo jeśli placuszki mają być na słodko lub przyprawy, gdy chcesz zrobić wersję wytrawną
  •  opcjonalnie dodatki: bakalie, owoce lub zioła, suszone pomidory, szczypiorek
  •  olej ryżowy
Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszam w misce. Jeśli placuszki robię z płatków owsianych to konieczne jest odstawienie mieszaniny na pół godziny, by płatki zmiękły. W przypadku resztek po zrobieniu mleka owsianego nie ma takie potrzeby. Patelnie smaruję bardzo cienką warstwą oleju ryżowego (tylko raz na samym początku) i na rozgrzaną patelnię nakładam porcje ciasta formując placuszki. Po lekkim zbrązowieniu przewracam delikatnie na drugą stronę.

Propozycja podania:

Wersja na słodko – jogurt naturalny, miód, twarożek, mus owocowy, świeże owoce

Wersja wytrawna – jogurt naturalny, pesto, sosy; może być także jako dodatek obiadowy do mięska i warzyw