Kulinarnie

Gryczana tarta z kurczakiem i warzywami – szybki obiad na zakończenie gwiazdkowego folgowania

 

 

Po świątecznej rozpuście i smakołykach, które czekały w każdym napotkanym kącie, zachciało mi się coś lżejszego i bardziej dietetycznego. Ze skrajności w skrajność wchodzić nie mam zamiaru, bo mimo wszystko nie przegięliśmy w trakcie świąt, a odżywianie się samymi jabłkami nie jest dla mnie… Wymyśliłam, że zrobię sobie wytrawną tartę gryczaną z kurczakiem i warzywami. To idealna okazja, by wysprzątać to co zalega w lodówce i zużyć.

Jeśli przy przyrządzaniu tarty nie skusi nas dodanie tony tartego sera, wykonanie bardzo tłustego spodu oraz zalanie jej masą na bazie 36% śmietany, to myślę, że jest to pozycja, która może zagościć od czasu do czasu w zrównoważonym menu.

 

W związku z unikaniem mąki pszennej i glutenu postawiłam na ciasto gryczane. Tarta wykonana na mące pszennej wyjdzie równie dobra. Jednak dla odmiany, jeśli tylko lubisz orzechowy posmak w daniach, to zachęcam do wypróbowania mąki gryczanej. Jej popularność rośnie i bez problemu można ją znaleźć w najbardziej popularnych sklepach i marketach.

Jeśli chodzi o nadzienie to nadaje się tutaj wszystko: duszone lub gotowane mięso, ryby (również te wędzone) oraz sery, warzywa, owoce, kiszonki, przyprawy…

 

Moja propozycja na tartę gryczaną w warzywami
Składniki na ciasto:

*250 g mąki gryczanej

*125 g masła (zimnego, z lodówki)

*1 ekologiczne jajko

*1/2 płaskiej łyżeczki drobnej soli

*2 – 3 łyżki zimnej wody

*1 łyżeczka ulubionych ziół (jeśli nie lubisz to pomiń)

Wszystkie składniki należy szybko zagnieść (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego/miksera). (***)

Schłodzone ciasto wykładamy na natłuszczoną wcześniej foremkę, następnie nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez około 15 minut.

 

Składniki na nadzienie:

*duszona pierś z kurczaka z warzywami (marchew, pietruszka, por)

*czarne oliwki

*papryka ze słoiczka

*zielona cebulka

*jogurt naturalny

*2 jajka

Jogurt z jajkami należy zmiksować i doprawić do smaku (sól, pieprz). Mieszaninę można wzbogacić tartym serem a jogurt zamienić na śmietankę, jeśli kalorie nie są Ci straszne.

Na podpieczony spód układamy kurczaka z warzywami i dodatkami i całość zalewamy jajkami z jogurtem. Całość posypałam zieloną cebulką.

Tarta wraca do piekarnika na 20-30 minut – w zależności od materiału z jakiego zrobiona jest forma na tartę i pożądanego stopnia wypieczenia tarty. Masa jogurtowo-jajeczna powinna być ścięta, kwestia jak bardzo.

Po upieczeniu zostawiam tartę na kilka minut, by odparowała i dopiero wtedy kroję i nakładam na talerze 🙂 .

 

(***) gryczane kruche ciasto, ale także to na bazie innej mąki, można przygotować sobie dzień wcześniej i zostawić w lodówce – wtedy zrobienie tarty będzie ekspresowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *